GeumanoSTOP

Mikrobiologiczna zaprawa stymulująca zdrowy rozwój zbóż


Opis preparatu

Rośliny we wczesnych fazach rozwoju narażone są na szereg niekorzystnych warunków sprzyjających rozwojowi niepożądanej mikroflory. Jedną z najczęściej występujących chorób roślin zbożowych jest zgorzel podstawy źdźbła (wywoływana przez łac. Gaeumannomyces graminis). Zawarte w preparacie mikroorganizmy tworzą odpowiednie warunki dla rozwoju zbóż i jednocześnie niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii i grzybów patogennych, wywołujących m.in. zgorzeli podstawy źdźbła. Wytwarzane przez mikroorganizmy metabolity stymulują naturalną odporność roślin i wpływają na zdolności regeneracyjne roślin. Konsekwencją zastosowania preparatu jest podwyższenie zdrowotności roślin, poprawa jakości i plonowania roślin.


Skład i działanie

W skład preparatu wchodzą wyselekcjonowane szczepy bakterii o koncentracji min. 1010 jtk/g.


Dawkowanie

100 g preparatu przeznaczone jest na 100 kg zaprawianego ziarna.

Sposób przygotowania mieszaniny w połączeniu z zaprawą: rozpuścić potrzebną ilość preparatu w wodzie w stosunku 1:5 (np. 100g preparatu na 500 ml wody). Zaleca się stopniowe wsypywanie preparatu do mieszalnika, przy włączonym mieszadle. Zaleca się użycie wody o temperaturze pokojowej.

Preparat można stosować z innymi dostępnymi zaprawami chemicznymi. Najlepiej zaprawiać do 72h przed zasiewem.


Efekty stosowania

  • stymuluje zdrowy rozwój zbóż,
  • wpływa na lepszy rozwój systemu korzeniowego,
  • umożliwia lepsze przezimowanie roślin,
  • pozwala zredukować ilość użytych środków ochrony roślin,
  • wpływa na wzrost plonu i jego jakość,
  • zwiększa jakość przetwórczą ziarna
  • poprawia MTN.



Znajdź nas na: