OstriniaSTOP

Preparat do poprawy środowiska uprawy oraz zdrowotności kukurydzy


Opis preparatu

Zastosowanie preparatu wpływa na ilość i jakość plonów kukurydzy. Zdrowa kukurydza to klucz do uzyskania rentowności uprawy. Omacnica prosowianka to jeden z najgroźniejszych szkodników plantacji kukurydzy. Zagraża zarówno odmianom kukurydzy kiszonkowej, jak i uprawianej na ziarno. Uszkodzenia powodowane przez omacnicę wpływają bezpośrednio jak i pośrednio na wysokość i jakość plonu. Żerowanie gąsienic powoduje między innymi: uszkodzenia kwiatostanów, nieprawidłowe wykształcanie ziaren w kolbach, przedwczesne zasychanie i opadanie kolb, zamieranie blaszek liściowych oraz wyłamywanie się roślin. Z drugiej strony omacnica jest wektorem chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybowych a powodowane przez nią uszkodzenia tkanek roślinnych stanowią wrota wnikania licznych patogenów.

Ograniczenie występowania omacnicy jest priorytetem w osiągnięciu wydajnej uprawy kukurydzy. Preparat OstriniaStop zawiera wyselekcjonowane bakterie i wyciągi roślinne, które odpowiadają za zmianę warunków środowiska zewnętrznego rośliny (na liściach, łodygach i kolbach), stwarzając niekorzystne warunki do żerowania i zasiedlania roślin przez omacnicę prosowiankę. Wytwarzane przez bakterie metabolity indukują w roślinie naturalne systemy obronne przed uszkodzeniami spowodowanymi przez insekty.


Skład i działanie

Preparat zawiera wyselekcjonowane bakterie i wyciągi roślinne.


Dawkowanie

Oprysk: W celu przygotowania roztworu roboczego 100 g preparatu należy rozpuścić w 200-400 l wody, co jest ilością wystarczająca do przeprowadzenia oprysku 1 hektara powierzchni uprawy (drobno-kroplistego lub grubokroplistego). Preparat stosować w okresie BBCH 16-19 kukurydzy (początek czerwca) przy wylocie motyli z poczwarek w celu stworzenia niekorzystnych warunków do żerowania owadów na roślinach. Stosować preparat w godzinach późno popołudniowych i wieczornych.

Preparat można mieszać z nawozami dolistnymi i innymi agrochemikaliami za wyjątkiem fungicydów.


Efekty stosowania

  • poprawia zdrowotność upraw kukurydzy,
  • ogranicza straty w zbiorach wywołane żerowaniem omacnicy prosowianki,
  • wpływa na wzrost plonu zielonej masy (kukurydza na paszę) oraz plonu ziarna (kukurydza na ziarno),
  • poprawia jakość plonu,
  • redukuje występowanie mykotoksyn w ziarnie,
  • zwiększa jakość przetwórczą plonów.



Znajdź nas na: