OtiorSTOP

Preparat redukujący ilość roślin porażonych opuchlakami


Opis preparatu

OtiorStop to preparat do higienizacji środowiska korzeni roślin tj. truskawki, winorośli, maliny, borówki, porzeczki, agrestu, które są narażone na żerowanie larw opuchlaków (Otiorhynchus). Larwy uszkadzają korzenie roślin powodując upośledzenie pobierania związków odżywczych z gleby oraz rozwój organów. Miejsca uszkodzone przez opuchlaki, często stanowią wrota do infekcji bakteryjnej lub grzybowej. Zawarte w preparacie mikroorganizmy i wy-ciągi roślinne stymulują zdrowy wzrost korzeni i zmieniają środowisko glebowe czyniąc je niekorzystnym dla rozwoju larw opuchlaków. Bakterie w preparacie produkują substancje odżywcze, które są bezpośrednio pobierane przez rośliny. Konsekwencją zastosowania preparatu jest podwyższenie zdrowotności roślin, ograniczenie roślin porażonych larwami opuchlaka oraz poprawa jakości
i plonowania roślin.


Dawkowanie

Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, agrestu, winorośla – 100 g/ha. Zaleca się przeprowadzenie 3 zabiegów w sezonie.

 


Sposób stosowania

Przygotowanie cieczy roboczej:
Preparat 100 g rozpuścić w 400-600 l wody. Zaleca się stopniowe wsypywanie preparatu do mieszalnika przy włączonym mieszadle. Przygotowanym roztworem opryskać 1 ha uprawy.

Przykładowe metody aplikacji:
truskawka: zalecane niskie ciśnienie oprysku i gruba kropla. Malina, borówka, porzeczka, agrest, winorośla: oprysk przy użyciu belki herbicydowej, fertygacja.


Efekty stosowania

  • poprawia zdrowotność roślin,
  • ogranicza straty w zbiorach wywołane żerowaniem opuchlaków,
  • pozwala zredukować ilość użytych środków ochrony roślin,
  • wpływa na wzrost plonu i jego jakość,
  • zmniejsza „wypady” roślin na plantacji,
  • zwiększa jakość przetwórczą owoców.



Znajdź nas na: